"A diferenza entre o prezo que lle pagan ao agricultor en orixe polos
seus produtos e o que paga o consumidor final na tenda ou no
supermercado foi de máis do 400% durante o mes de xaneiro. Dito doutro
xeito, os prezos destes alimentos en orixe multiplicanse por 4,07 ao
chegar ao consumidor, unha enorme diferencia que vai a mans dos
intermediarios.
Así se pon de manifesto no Índice de Prezos en Orixe e Destino dos Alimentos (IPOD) que elabora mensualmente a Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG). A diferenza dos prezos entre o agricultor e o consumidor foi maior no caso dos produtos de horta (4,3 veces) que nos gandeiros (3,17).
Como exemplos máis salientables está o repolo, que pasou dos 0,14 euros percibidos polo agricultor aos 1,25 euros pagados polo consumidor, 8,93 veces máis, cun incremento do 793%.
Así se pon de manifesto no Índice de Prezos en Orixe e Destino dos Alimentos (IPOD) que elabora mensualmente a Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG). A diferenza dos prezos entre o agricultor e o consumidor foi maior no caso dos produtos de horta (4,3 veces) que nos gandeiros (3,17).
Como exemplos máis salientables está o repolo, que pasou dos 0,14 euros percibidos polo agricultor aos 1,25 euros pagados polo consumidor, 8,93 veces máis, cun incremento do 793%.
Outros encarecementos que se
reflicten son os da laranxa, cuxo prezo multiplicouse por 7,33, desde
0,18 a 1,32 euros por kilo, o limón que pasou de 0,31 céntimos a 1,68
euros, o que implica un 442% máis, e o da couveflor, cuxo valor aumentó
entre orixe e destino 5,96 veces, de 0,28 a 1,67 euros por kilo.
Entre os produtos gandeiros, destaca a diferencia para a carne de coello, que se multiplicou por
2,88, desde os 1,85 euros en orixe aos 5,33 en destino.
Unha mostra: Mercamadrid
Entre os produtos gandeiros, destaca a diferencia para a carne de coello, que se multiplicou por
2,88, desde os 1,85 euros en orixe aos 5,33 en destino.
Unha mostra: Mercamadrid
O público en xeral pode ver esta gran diferencia de prezos consultando a web de Mercamadrid, o maior mercado de produtos de horta, carne e peixe da Península, que é a refencia de prezos para todo o Estado.
Compre sinalar que os prezos que se observan son parciais, xa que son
os prezos que se pagan aos intermediarios que xa lle mercaron os
produtos aos agricultores e gandeiros. De figurar os prezos en orixe, a
diferencia sería moito maior, na liña do estudo da COAG.
A relación directa entre agricultor e consumidor, unha alternativa posible
A relación directa entre agricultor e consumidor, unha alternativa posible
Fronte a este modelo que empobrece aos agricultores e gandeiros e que
se basea nunha agricultura e gandeiría intensivas, que deterioran o
medioambiente e minguan a calidade e os valores nutritivos dos produtos,
cada vez se consolidan máis a relación directa entre agricultor e
consumidor a través de cooperativas de consumo e mercados locais de
proximidade baseados nun produto local e producido de forma sustentable.
Este é o IPOD" (Galicia Confidencial, 06/02/2014)
No hay comentarios:
Publicar un comentario